Nové rozhlasové pořady o české hudbě 14. – 15. století

Trojice rozhlasových pořadů z cyklu Musica antiqua představuje českou a středoevropskou hudbu 14. a 15. století.

V lehkých, ale přesto informačně vydatných komentářích přibližují David Eben a Lenka Hlávková aktuální stav poznání o hudbě doby Karla IV. resp. 1. poloviny 15. století, a to z hlediska jak muzikologického, tak interpretačního. V pořadech zazní ukázky z nejnovějších nahrávek této epochy.

V prvním díle pořadu Carolus IV. – Rex et Imperator nás David Eben zavede do doby Karlova dětství a dotkne se možných východisek Karlova hudebního vkusu, zejména chorální tradice a dobové francouzské světské hudby. Na řadu přijde i úcta Karla IV. k památce světců. Začátek druhého dílu je věnován officiu kopí a hřebů, které nechal Karel IV. sestavit při příležitosti zakoupení těchto relikvií pro Prahu. Exposé hudby, která Karla IV. obklopovala, uzavírá sonda do dobové světské a milostné tvorby.

Carolus IV. – Rex et Imperator (1/2)

https://vltava.rozhlas.cz/carolus-iv-rex-et-imperator-12-7229617

Carolus IV. – Rex et Imperator (2/2)

https://vltava.rozhlas.cz/carolus-iv-rex-et-imperator-22-7445357

Bádání o hudbě Petra Wilhelmi de Grudencz je dnes živější než kdykoli dříve. Projekt HERA Sound Memories spojuje muzikology s interprety a přispívá lepšímu pochopení díla tohoto středoevropského skladatele. I dnes se daří objevovat nové prameny s Petrovými skladbami. Plody současné muzikologické práce zúročil soubor La Morra, který je také podepsán pod jednou z dosud nejlepších nahrávek díla Petra Wilhelmi.

La Morra: Petrus Wilhelmi de Grudencz

https://vltava.rozhlas.cz/la-morra-petrus-wilhelmi-de-grudencz-7605826

Jan Ciglbauer

Úvod > Aktuality > Nové rozhlasové pořady o české hudbě 14. – 15. století