Krátké dokumentární filmy projektu Sound Memories

Muzikologický projekt HERA Sound Memories: The Musical Past in Late-Medieval and Early-Modern Europe (součást výzkumného záměru pro roky 2016–2019 Uses of the Past) byl oficiálně zakončen 30. září 2019. V kontextu současných hudebněvědných projektů zaujímala neobvykle velký objem činnosti Sound Memories spolupráce s hudebními soubory, které měly status přidružených partnerů, stály velmi blízko muzikologickému bádání o dosud neznámé hudbě a zúčastňovaly se projektových setkání. Hudebníci tak měli možnost se seznámit s metodami muzikologického výzkumu. Na koncertech a workshopech byly v letech 2018-19 prezentovány výsledky společné práce.

Aktivity Sound Memories směřované k hudební i nehudební veřejnosti jsou zachyceny v sérii krátkých dokumentárních filmů, za nimiž stojí kolegové Mateusz Trojan a Paweł Gancarczyk z Institutu umění Polské akademie věd. Na produkci se ale podílely všechny zúčastněné univerzity, tedy i Ústav hudební vědy FF UK. Filmy jsou dostupné na YouTube kanálu SoundMe HERA Research Project.

Partnerem pražského týmu se stala Schola Gregoriana Pragensis, která v rámci projektu zrealizovala několik koncertů s repertoárem Sound Memories v Čechách a Polsku. Z koncertu z 15. května 2018 ve Varšavě pochází nahrávka dvouhlasé písně Poligena exanimes Petra Wilhelmi de Grudencz. Tato půvabná velikonoční píseň byla dosud známa jen ve fragmentech. Díky objevu zápisu v opavském rukopise RC 4 (Jan Ciglbauer a Paweł Gancarczyk) je nyní možné vychutnat si píseň vcelku.

V dubnu 2018 se v kostele sv. Petra a Pavla na Vyšehradě konal koncert Regnum et imperium, na kterém Schola Gregoriana Pragensis spojila síly s přidruženým partnerem cambridgeské univerzity, souborem Anonymous III, který vznikl díky iniciativě Sound Memories.

Veřejné aktivity Sound Memories se však ubíraly i zcela neplánovaným směrem a vyústily ve spolupráci ÚHV, Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění a Musikhochschule Lübeck. Toto setkání bylo završeno dvojicí koncertů The Presence of the Past s novými skladbami, v nichž pražští a lübečtí studenti kompozice reflektovali svůj vztah k hudební minulosti.

3. října 2018 proběhla v refektáři Dominikánského kláštera první část The Presence of the Past. Koncert byl složen z kompozic studentů Michala Rataje z HAMU.

Druhé dějství Presence of the Past se konalo v polovině března 2019. Koncert v kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici byl tentokrát složen z kompozic studentů skladby v Lübecku. V souvislosti s tímto koncertem proběhla na ÚHV přednáška Olivera Korteho na téma staré hudby v dílech Györgyho Ligetiho a seminář na HAMU.

Jan Ciglbauer

Úvod > Aktuality > Krátké dokumentární filmy projektu Sound Memories