Sedm dní na Karlově univerzitě – Schola Gregoriana Pragensis a Corina Marti

Jan Ciglbauer, Lenka Hlávková a David Eben (ÚHV, projekt HERA Sound Memories) a Festival Pražské jaro připravili mimořádný koncert nazvaný Sedm dní na Karlově univerzitě, jenž se uskuteční 24. září v Kostele Panny Marie Sněžné. Schola Gregoriana Pragensis vystoupí pod vedením Davida Ebena a za doprovodu přední hráčky na clavisimbalum Coriny Marti.

Dramaturgie koncertu se pokouší o náčrt hudebního světa studenta pražské univerzity v období zhruba mezi lety 1370 – 1450, jak ho zachycují dokumenty z poloviny 15. století. Období po vyhlášení Basilejských kompaktát a odeznění husitských válek bylo charakteristické snahou o konsolidaci společnosti po vyčerpávajícím konfliktu. Navazování na předhusitské tradice lze vysledovat i při obnově pražské univerzity. Program zprostředkovává pestrý obraz oficiální liturgické hudby, duchovní tvorby mladých kleriků i skladeb, které vznikaly v souvislosti se studiem hudební teorie. Program je okořeněn i hudbou čistě zábavnou. Ani ta však nezapře inspiraci v hudbě liturgické.

Hlavním impulsem pro vytvoření tohoto programu jsou dva historické dokumenty, které se týkají hudby sice pouze okrajově, ale velmi dobře se ve svých částečných výpovědích doplňují. Jedná se o tzv. Statuta Collegii Beatae Virginis, tedy zakládací listinu a kolejní řád Rečkovy koleje pražské univerzity, založené 1438. V listině je mimo jiné stanoveno, jaké bohoslužby se mají v koleji slavit a jak se na nich mají studenti podílet. Liturgické povinnosti jsou rozepsány podle průběhu liturgického roku a s přesností na dny. Každý den v týdnu měl své specifické tematické zaměření, které se promítlo do jednotlivých programových bloků.

Hudba byla v životě členů koleje dvousečnou zbraní. Na jedné straně byla liturgická hudba nepostradatelnou částí bohoslužeb, na druhé straně mohly povzbuzovat jiné druhy hudby studenty k neřestem. Proto byly v kolejních statutech pravidelně zakazovány hudební nástroje (kromě tichých klávesových), zpěv v národních jazycích a světské texty. Avšak i tato tvorba se ve vzdělaneckých komunitách čile šířila.

Půdorys programu sleduje „liturgický týden“ univerzitního studenta. V rámci koncertu se střídá vždy „oficiální“ část spojená s bohoslužbou, kde zazní chorální a vícehlasé duchovní zpěvy, a pak část „neoficiální“, spojená spíše se zábavou a společenským životem na kolejích. V těchto částech programu doplní vokální složku také hudební nástroj, který byl – takřka jako jediný – v univerzitním prostředí akceptován – clavisimbalum. Instrumentálních partů se ujme vynikající interpretka Corina Marti.

https://festival.cz/koncert/schola-gregoriana-pragensis-5/

Událost na Facebooku

Úvod > Aktuality > Sedm dní na Karlově univerzitě – Schola Gregoriana Pragensis a Corina Marti