Vojtěch Frank získal ocenění „Best Student Paper“ na mezinárodní konferenci o ruské hudbě

Výrazný úspěch v mezinárodním kontextu si připsal náš student Vojtěch Frank. Jeho referát The Genre System of Isaak Dunayevsky’s Operettas in the Context of European Cultural Processes získal ocenění „Best Student Paper“ na konferenci Symbols, Signs, and Meanings in Russian Music, pořádané 9. – 12. července 2019 v jihotyrolském Vipitenu (Sterzing).

Vojtěch studuje hudební vědu a východoevropská studia. Zabývá se zejména sovětskou hudbou. Aktuálně pracuje na svém diplomovém tématu Recepce sovětské operety v Československu na případu Dunajevského Bílého akátu.

V oceněném referátu autor poukazuje na komplikovanou a mnohoznačnou recepci posledních operet Isaaka Dunajevského v Sovětském svazu i v zemích bývalého východního bloku. Sovětská opereta sledovala národní cíle, ale zároveň využívala pestrou škálu výrazových prostředků a scénáristických postupů zděděných z tradice evropské operety, čehož jsou Dunajevského operety díky svému „kosmopolitnímu“ charakteru výmluvným příkladem. Tento kosmopolitní charakter Dunajevského operet je klíčový při jejich recepci jak v Sovětském svazu, tak i v Československu. V poválečném sovětském diskurzu docházelo k vyjednávání ideální podoby socialistické operety, při němž Dunajevského operety hrály klíčovou roli, ať už pozitivní, či negativní. Československé adaptace pak původní podobu operet značně pozměňují směrem k co nejvíce „sovětskému“ a co nejméně „západnímu“ znění. Zejména tyto momenty jsou v příspěvku analyzovány.

Úvod > Aktuality > Vojtěch Frank získal ocenění „Best Student Paper“ na mezinárodní konferenci o ruské hudbě