Objev starší verze officia sv. Emmerama v pražských pramenech se dočká koncertního uvedení v Regensburgu

Bazilika sv. Emmerama (Jimrama) v Regensburgu bude 22. září 2018 v 19:30 svědkem hudební realizace jednoho senzačního objevu, za kterým stojí naše doktorandka Barbora Kabátková: Officium sv. Emmerama.

Novější officium sv. Emmerama z 11. století, jehož autorem je mnich Arnold z Vohburgu, je dobře známé a v roce 1996 vznikla též nahrávka. V nedávné době ale Barbora Kabátková zjistila, že spolehlivě notovaný zápis officia sv. Emmerama, který se dochoval v rukopisech z pražského kláštera sv. Jiří, představuje starší verzi, která jinde doložena není. Toto zjištění samozřejmě hned od počátku volalo po koncertní rekonstrukci.

Hudební realizaci matutina sv. Emmerama bude mít v gesci Schola Gregoriana Pragensis se svým uměleckým vedoucím, prof. Davidem Ebenem. O fundovaný úvod se postará prof. David Hiley, někdejší vedoucí muzikologie na univerzitě v Řeznu a jeden z nejvýznamnějších badatelů na poli gregoriánského chorálu.

Oznámení v Mittelbayerische Zeitung, 1. září 2018

Úvod > Aktuality > Objev starší verze officia sv. Emmerama v pražských pramenech se dočká koncertního uvedení v Regensburgu