Tradiční hudba subsaharské Afriky z fondů našich knihoven na Vltavě

Celý červenec a srpen 2018 zní v rámci projektu Africké léto každý všední den ráno přibližně od 7:35 v pořadu Mozaika na Českém rozhlase Vltava starší i mladší nahrávky tradiční hudby subsaharské Afriky, které vybírá a komentuje Vít Zdrálek.

V malém průvodci tradiční hudbou subsaharské Afriky zazní během dvou měsíců ve 43 pořadech celkem 86 tříminutových hudebních ukázek s přibližně dvouminutovým komentářem. Za většinu často zcela unikátních historických nahrávek vděčíme badatelským, archívním, digitalizačním a vydavatelským projektům z celého světa, z nichž je většina přístupná na FF UK nebo v dalších pražských knihovnách. U vysílaných nahrávek se jedná hlavně o jihoafrickou Mezinárodní knihovnu africké hudby, americký Smithsonův institut a jeho vydavatelství Smithsonian Folkways Recordings, vydavatelství francouzského rozhlasu Ocora a projekty UNESCO vydávané společností INEDIT.

Díky fondům Knihovny Ústavu hudební vědy FF UK máme přístup k CD s podrobnými booklety s historickými nahrávkami Hugh Traceyho a k téměř kompletní řadě INEDIT/UNESCO (stačí zadat do katalogu jméno autora nebo vydavatelství). V Městské knihovně v Praze je dostupná většina nahrávek Ocora/Radio France a přes databáze Národní knihovny ČR je pro přihlášené čtenáře volný plný přístup ke streamování a čtení v téměř bezedné databázi Smithsonian Global Sound for Libraries.

Jednotlivé pořady lze na Vltavě poslouchat v reálněm čase do konce prázdnin, nebo si je zpětně dohledat v audioarchivu v sekci celodenní záznamy v pořadu Mozaika vždy přibližně po 7:35.

Použitý obrázek: Chopi xylophone orchestra from Zavala Portuguese South Africa, 1950, Autor: Hugh Tracey, International Library of African Music, Metadata zde.

Úvod > Aktuality > Tradiční hudba subsaharské Afriky z fondů našich knihoven na Vltavě