Hudební historie moderní Jižní Afriky na Vltavě

V pětidílné sérii pořadů o Jižní Africe ve 20. století na stanici Český rozhlas Vltava se Vít Zdrálek pokouší prostřednictvím několika vhledů do jihoafrické hudební kultury zachytit složité moderní dějiny země.

O čem vypovídá, že se dnešní jihoafrická hymna zpívá v pěti jazycích a na tři melodie zcela odlišného původu? Jak spolu souvisí evropské misie, americká letniční hnutí 19. století, vyvlastňování půdy na počátku 20. století a třeba oslava narozenin v současném jihoafrickém townshipu? Co se stalo, že se v hornických brlozích kolem Johannesburgu hrál před sto lety ragtime, že jihoafrická jazzová zpěvačka nahrávala v Paříži v 60. letech s Dukem Ellingtonem a proč tolik jihoafrických jazzových hudebníků v exilu přestalo hrát americký mainstream jazz? Jak zní afrikánský rock’n’rollový underground a co to znamenalo být bílý, a přesto psát poezii a zpívat proti apartheidu? Kde se vzala jihoafrická house music, co to je kwaito a proč je stále tak populární?

Tomu všemu se v pěti dílech pořadu Kontexty na stanici Český rozhlas Vltava věnuje etnomuzikolog Vít Zdrálek. V pořadech zazní ukázky z téměř každé dekády 20. a 21. století, včetně archivních historických a autorových vlastních terénních nahrávek.

Premiéra: 16. – 20. července 2018 od 17:30

Promo video.

Všechny pořady si můžete poslechnout na webu Českého rozhlasu.

Úvod > Aktuality > Hudební historie moderní Jižní Afriky na Vltavě