Online databáze RILM a MGG ve zkušebním přístupu

Stejně jako minulý rok vám knihovna přináší měsíční zkušební přístup na důležité muzikologické databáze.

Vyzkoušejte RILM Abstracts of Music Literature with Full Text obsahující přibližně milion stránek plného textu z více než 200 periodik z téměř 50 zemí a 40 jazycích, publikovaných od začátku 20. století až do současnosti. Většina obsahu začíná již od prvního čísla časopisu a pokrývá plný text od začátku do konce každého obsaženého titulu. Kromě akademických článků a recenzí obsahuje tato databáze nekrology, editoriály, korespondenci, inzeráty, zprávy a jiné.

Nebo RILM Music Encyclopedias, která je unikátní plnotextovou kolekcí 41 historických i současných encyklopedií vydaných v letech 1775 až 2015 o ceklovém rozsahu přes 80 000 stránek. Poskytuje mezinárodní přehled a přístup k obsahu v klíčových jazycích muzikologického výzkumu jako je angličtina, němčina, francouzština, italština, čeština, dánština a řečtina. Jedná se o první komplexní kolekci s encyklopedickým obsahem pokrývajícím nejdůležitější obory, pole a témata historické muzikologie a etnomuzikologie. Soustředí se na specifická témata od populární hudby, opery, blues a gospelu přes hudební nástroje až po nahrávanou hudbu ap.

A konečně vám přinášíme dlouho slibovaný zkušební přístup do nové elektronické podoby muzikologického slovníku MGG (Die Musik in Geschichte und Gegenwart) – MGG Online. Zahrnuje více než 19 000 hesel které jsou neustále revidovány. Umožňuje přepínání mezi aktuálními a staršími verzemi každého hesla, automatický překlad z německého jazyka prostřednictvím integrovaného Google Translate, založení uživatelských účtů, ve kterých lze vytvářet, ukládat a sdílet anotace. Zahrnuje také odkazy na související obsah v RILM Abstracts of Music Literature. Rozhraní je kompatibilní i s mobilními zařízeními.

Zkušební přístupy jsou přístupné do 30. listopadu 2017

Úvod > Aktuality > Online databáze RILM a MGG ve zkušebním přístupu